Outsourced

IT kiszervezve

Hozzáállás

2016. április 22. 10:26 - R Daneel Olivaw

Az érdekekről volt már szó korábban, ez a mostani poszt pedig a hozzáállásról fog szólni.
Hogy finom legyek, az bizony nem a legtökéletesebb. Sőt.

win_error.pngMindez persze azért van, mert az ITS-nek és a Sandbox-nak nem ugyanazok az érdekei, és a két cég közötti nagyon megengedő szerződés miatt az ITS-nek sajnos van lehetősége pofátlannak és nemtörődömnek lenni. A Sandbox alkalmazottai pedig nem tudnak semmit csinálni, ugyanis az indiai cég papíron betartja a szerződés feltételeit, annál többet viszont nem. Egy hajszálat nem tesznek arrébb, ha az nincs a szerződésben, pedig néha az ő munkájuk is egyszerűbb lehetne, ha kicsit segítőkészebbek lennének (bár ezeket a dolgokat ők másképp látják).

Lássunk egy példát a valós életből: A Sandbox egyik szervere, ahova napi szinten érkeznek az adatok a külső ügyfelektől, valamiért elérhetetlenné vált a hálózaton kívülről. A probléma észlelése után hibajegy megnyitva, természetesen 1-es (kritikus) prioritással, aminek a megoldási határideje 4 óra. Ezek után a következő dolgok történtek időrendben:

  1. 15 perc elteltével jön az értesítés, hogy az indiai ITS-esek a hibajegy prioritását megváltoztatták 1-ről 4-re (5-ös skálán), ami azt jelenti, hogy szerintük ez nem túl fontos probléma, és 5 munkanapon belül kell megoldaniuk.
  2. Szinte azonnal megy a levél az ITS-nek, hogy miért változtattak a prioritáson, és hogy mikor várható a megoldás. Válasz nem érkezik.
  3.  2 órával a hibajegy nyitása után ismét e-mail az ITS-nek, ezúttal jön válasz, hogy már kiosztották a feladatot valakinek, aki dolgozik rajta.
  4. 4 órával a hibajegy nyitása után újra levél ITS-nek, hogy mi újság. Válaszolnak is, hogy ők nem látnak problémát, mert hálózaton belülről elérik a szervert. Mondom nekik, hogy igen, de a probléma az, hogy külső ügyfelek nem érik el. Ja, akkor megnézik azt.
  5. Másnap reggel újabb e-mail, válasz egy másik ITS-estől: ők nem látnak problémát, mert hálózaton belülről elérik a szervert. Hajtépés. Mondom nekik, hogy igen, de kívülről még mindig nem elérhető. Ja! Akkor megnézik.
  6. Én is elkezdem nézni a szervert, hátha látok valamit. Némi keresgetés után találok egy checkbox-ot, ami eddig szerintem nem volt kipipálva (mivel az ITS adminisztrálja a szervert, ezért nem tudom biztosan). Írok is egy levelet, hogy ez esetleg nem lehet-e baj. És innentől felgyorsulnak a dolgok.
  7. 2 percen belül jön a válasz az ITS-től, kb. 30 ITS-es Cc-n a levélben, hogy egy szerveren, aminek az Internet felé is van lába, ez nem lehet kipipálva, és azonnal vegyem ki a pipát, mert nekik (ITS) a héten belső biztonsági audit van, és ha ez kiderül, akkor bekerül a biztonsági riportjukba.
  8. Kiveszem a pipát, és csodák csodájára ismét elérhető lesz a szerver. Azért még egy dorgáló e-mailt küldenek, hogy legközelebb ez ne legyen kipipálva, mert ez gond lehetett volna a security auditjuknál. Azt, hogy emiatt a szerver gyakorlatilag nem tudta ellátni a feladatát, meg sem említették, végül is ez számukra egyáltalán nem fontos.

A legszebb az, hogy később kiderült, bár az ITS tagadta (mint mindig, amikor ők hibáznak), hogy a probléma előtti éjszaka biztonsági frissítéseket telepített az ITS a szerverekre, és az egyik indiai fickó újraindítás után látta, hogy ez a checkbox nincs kipipálva, pedig a többi szerveren ki van, ezért ezen is kipipálta.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://outsourced.blog.hu/api/trackback/id/tr268372756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása